PeterPan 63 Barbat
Intretin discutiile
Inregistat: 09-06-2005
Mesaje: 3359
|
|
Ui', par egzamplu, o reteta proprie de tzatziki :
Prieteni, hai, mai intai, sa vedem ce-i tzatziki ? In fond si la urma-urmei, nu-i decat o amarata de salata, atat si nimic mai mult ! C-o mai servesc cate unii si drept garnitura ? Si ? Care-i spilu ? Parca tu n-ai mancat de cand te stii, una-alta, carne ori peste, doar c-un amestec de verdeturi, legume si ale laptelui pe langa ele ?!... Si-apoi, s-avem rezon, ca de te muncesti prea mult cu o salata, cand mai faci si restul ?!!! Asta-i una si dupa cum taci, inteleg ca esti de acord cu mine. Mai departe : incercand s-o faci precum grecii si tinand mortis pe calea asta, n-o sa ai parte de altceva decat de pingele rupte , un car de draci si ochi lungiti de foame. Ma-ntrebi de ce ? Simplu, ori nu le gasesti pe toate, ori le gasesti dupa atata alergatura ca-ti piere cheful. Si-atunci, care-i calea de urmat ? Nu te grabi si ai s-o vezi mai dihai ca pe Luminita, aia care tine felinaru aprins la capu tunelului. Primu lucru pe care-l fac eu, e sa-l bag in ma-sa pe grec si-ncep a cugeta romaneste. Desi bucataria-i poezie, fiind vorba de tzatziki, musai sa gandesti pragmatic ; totul la iuteala si rezultatul sa te dea pe spate ! Primii-s castravetii - oricare-s buni. Spalati, curatati de coaja, gustati fiecare , sa nu fie amari. Dati pe razatoarea mare si pusi intr-o strecuratoare, sa se scurga. Vezi si fii atent : daca tii f'o muiere pe langa casa, n-arunca zeama ca-i e ei de trebuinta , la oaresce reparatiuni pentru ficsonomia obrazului. Iaurtul - neica, sa fie gras si atat. Nu-ti bate capul cu cel de oaie, capra si alte minuni, ca-s greu de aflat si-ti zic cu mana pe inima ca nu merita osteneala. Tot ce-i deslusesti pe capac scris 4%, e indestulator. P-asta-l desfaci primul si-l pui aidoma castravetilor la scurs - o sa te crucesti cata apa-si lasa ! Usturoiul - o spun si azi, o spun si maine si pan' la sfarsitul lumii : NU DIN CEL TURCESC ! Nu-i bun nici sa-ti omenesti dusmanii ! Iei d-al nostru, chit ca are cateii mai mici si pigulesti mai mult cand il cureti. Piseaza-l si freaca-l cu ulei de masline, din cel bun ! Marar - nu lua de la prima taraba si alege-l cu grija, dupa miros ; ala de ti-o intepa narile mai abitir, e mai proaspat. Pune-l sub jetul de apa rece si resfira-l oleaca. Gata-i. Toaca-l cat se poate de marunt. Sare - de care ai. Piper - frate, fa si tu o risipa si de munca, si de bani, ia din cel alb, boabe, si macina-l atunci. Dac-ai ostenit, aseaza-te si toarna-ti un pahar de vin ; cat timp il bei, mai indeasa-n castraveti, sa-i ajuti sa-si lase zeama. L-ai baut ? Sa-ti fie de bine ! Ti-s toate la-ndemana ? Si ce mai astepti ?!... Pune totul gramada intr-un vas si amesteca vartos. Tranteste-i un capac si da-l la rece. Simplu si usor ca buna ziua !
PS. Chiar dac-o mai gasiti pe net, reteta imi apartine 100% ! PSS. Legat de iaurt, va sfatuiesc sa optati pentru cel cu 7% grasime, de la Napolact. LE. Uleiul de masline pe care-l folosesc cel mai des si care-mi place cu 'osebire, e Pietro Coricelli.
Ultima modificare facuta de PeterPan 63 (22-06-2008 22:11:23)
|
|