Forum
- pur si simplu -
Inceput | Cautare | Inregistrare | Conexiune

Nu sînteti conectat.
Forum / Pagini Personale / Ce ar fi fost daca.... ?    
Autor
Mesaje Pagini: 1
?? Betty cea urata
Cont Sters

Inregistat: 23-07-2008
Mesaje: 954
In apropierea timpului in care a trait Hristos, in Alexandria Egiptului, un savant grec pe nume Heron din Alexandria, creea primele dispozitive care functionau prin forta aburului.

Acesta dorea sa faca masinarii care sa inlocuiasca sclavii, dar a fost respins de despotul Egiptului pe pretexul lipsei metalelor si combustibililor, aici, plus inoperativitatea sclaviei in acest caz.

Iata cateva popoare care ar fi putut genera revolutia industriala: ARABII- culti, (adica cei pana la reconchista), daca ar fi cucerit Franta si Italia dupa 1200; / GRECII- antici, daca nu ar fi aparut Romanii; / GERMANII prusieni.

Daca Grecii, ori Arabii ar fi pornit revolutia industriala pe la anul 0-100, ori 1400, atunci astazi am fi fost deja in ERA Star Trek !


CE PARERE AVETI ?!


06-11-2008 01:15:51
   
?? Betty cea urata
Cont Sters

Inregistat: 23-07-2008
Mesaje: 954
Daca nu ar fi distrus  Colossus


Cel mai bine păstrat secret al celui de-al doilea război mondial se numeşte Colossus, un gigant electronic, primul calculator din lume. El a fost conceput de cei mai mari matematicieni şi ingineri britanici cu scopul de a descifra comunicaţiile secrete între Hitler şi generalii săi. Colossus a contribuit în asemenea măsură la victorie, încât Churchill a ordonat distrugerea sa după război: nimeni nu trebuia să ştie cum au câştigat aliaţii războiul informaţiilor, în cazul unei alte confruntări. Toţi cei inplicaţi au păstrat un secret absolut, chiar şi Churchill nu face nici cea mai mică aluzie la subiect în cartea sa de şase volume despre război. A trebuit să se aştepte până în anii 70 pentru ca existenţa misteriosului calculator să fie atestată.

Î n ziua de azi Colossus a fost reconstituit de către Tony Sale, un electronist pensionat, pe baza câtorva fotografii si relatări, folosind piese din epocă. Calculatorul arată ca două dulapuri de 6 m lungime şi 2, 5 m înălţime şi conţine 2. 500 de tuburi electronice.

Pentru construirea lui Colossus au fost mobilizaţi cei mai sclipitori matematicieni de la Cambridge şi Oxford, printre care şi cunoscutul Alan Turing. La apogeul său, în proiect erau implicaţi 8. 000 de oameni, care se ocupau în special cu strângerea mesajelor interceptate în toată Europa şi cu clasificarea lor. Î n momentul debarcării aliaţilor se ajunsese la descifrarea a 40. 000 de mesaje pe lună. Graţie acestor informaţii (cu numele de cod Ultra), convoaiele de nave americane ce transportau arme si mâncare au putut evita submarinele (U-boots) din Atlantic (permiţând Angliei să rămână în război), Montgomery l-a putut alunga pe Rommel din Africa de Nord şi aliaţii au putut debarca în Europa cu pierderi minime. Istoricul Harry Hinsley estimează că războiul a fost scurtat astfel cu cel puţin doi ani.

Nemţii foloseau pentru codificarea mesajelor o maşină denumită Lorenz SZ42 (celebra Enigma), cu un numar de chei posibile de ordinul 10131. Ei credeau că mesajele astfel codate sunt indescifrabile. Î ncepând cu 1940, englezii au început interceptarea mesajelor telegrafice cifrate. Î n codul telegrafic internaţional, fiecare caracter era reprezentat prin 5 biţi. John Tiltman, şeful spărgătorilor de coduri, şi-a dat seama că era folosită o metodă inventată în 1918 de americanul Gilbert Vernam. Ideea era să se adauge reprezentării binare a fiecărui caracter un alt caracter. Spre exemplu, adaugând lui F (10110) pe H (00101), se obţinea B (10011).

Această metodă se preta bine mecanizării, dar mesajele erau uşor de descifrat dacă se cunoştea cheia de plecare. Germanii se bazau pe numarul mare de chei iniţiale ale maşinii lor. Prima parte a mesajelor era formată din 12 prenume nemţeşti, ale căror iniţiale le dădeau indicaţii destinatarilor cu privire la configurarea maşinii. De obicei ar fi trebuit să fie folosit un cod diferit pentru fiecare mesaj, însă unii emiţători mai leneşi sau prost antrenaţi foloseau aceeaşi cheie pentru două mesaje. Spărgătorii de coduri nu făceau mari progrese, până în 30 august 1942, când nemţii au comis o mare eroare: un operator german din Grecia tocmai terminase de trimis un mesaj lung (4. 000 de caractere) când corespondentul l-a anunţat că nu recepţionase bine mesajul. Foarte enervat, el a trimis iar mesajul, cu aceeaşi cheie de pornire, dar folosind multe prescurtări ale cuvintelor. Englezii deţineau o comoară. Toate mesajele nemţeşti trebuiau să înceapă cu "SPRUCHNUMMER", dar operatorul îl prescurtase "SPRUCHNR". Astfel se puteau afla urmatoarele caractere din al doilea mesaj: "FUNF". Tiltman a dedus conţinutul mesajului printr-un du-te-vino între cele două variante ale lui. El i-a dat secvenţa unui student la chimie de la Cambridge, care în mai puţin de două luni a dedus funcţionarea maşinii de codare! Britanicii nu au avut la dispoziţie o astfel de maşină decât după război, dar au stiut cum funcţionează.

Deşi stiau să decodeze mesajele, folosind hârtia şi creionul le-ar fi trebuit cam şase săptămâni. Max Newman, un matematician din echipă a venit cu ideea automatizării acestui proces folosind o maşină electronică. A apărut Colossus, care a descoperit o cheie de la prima încercare, in ianuarie 1944. Avea o memorie RAM de 25 de biţi şi nu putea fi programat decât legând cabluri între diverse conexiuni de pe un panou, dar avea o instrucţiune condiţională (de genul IF THEN ELSE). Era fiabil, producând o eroare la 100 de miliarde de calcule.

Î ntre ianuarie şi iunie 1944 colosul descifra 100 de mesaje pe săptămână. Englezii au aflat că nemţii se aşteptau la debarcarea aliaţilor, aşa că i-au făcut să creadă că va avea loc mai la nord. Operaţia a avut succes, nemţii au rămas în Belgia, şi pe deasupra în perioada debarcării erau cunoscute poziţiile a 56 din cele 58 de divizii germane.


06-11-2008 01:22:19
   
?? Betty cea urata
Cont Sters

Inregistat: 23-07-2008
Mesaje: 954
Intrebare.
Credeti ca exista porti de acces secrete in win?.Eu sint convinsa ca da! Cum mai sint convins ca multe din bug-urile sistemelor win sint facute intentionat.De ce? Pentru ca nimeni nu ar mai plati sute de dolari pe un nou win care este teoretic mai bun decit precedentul.Iar gaurile din securitate sint cea mai buna cale pentru unii de sus sa i-ti urmareasca fiecare miscare pe net! Mai ales ca Microsoft nu ti-ar oferi nimic ceea ce ai putea sa folosesti inpotriva lor.Credeti ca daca s-ar porni in lume un razboi informatic,ar mai putea sa foloseasca cineva un calculator cu win impotriva intereselor americane din umbra? Ma indoeisc!


06-11-2008 01:48:41
   
?? Betty cea urata
Cont Sters

Inregistat: 23-07-2008
Mesaje: 954
Ce ar fi fost daca Napolen cistiga la Waterloo? Oare s-ar mai fi nascut Hitler si Stalin :D :D :D

05-12-2008 01:38:05
   
Pagini: 1    
Mergeti la